Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

6 zábavných cviků na rozvoj grafomotoriky u dětí

Rozvoj grafomotorických schopností je důležitým krokem ve vývoji dětí. Přispívá totiž nejen k tomu, že se děti lépe a rychleji naučí psát, ale budou více vnímaví a kreativní. Jak tedy grafomotoriku u dětí rozvíjet?

Grafomotorika je soubor dovedností, které souvisí s pohybem ruky a psaním. Zahrnuje koordinaci oko-ruka, jemnou motoriku prstů a svalovou kontrolu potřebnou pro psaní, kreslení a další grafické činnosti. Rozvoj grafomotorických schopností má pozitivní vliv na rozvoj a samostatnost dětí. 
 

Hlavní důvody, proč je rozvoj grafomotoriky důležitý:

1. Příprava na psaní: Grafomotorika v podstatě představuje předstupeň psaní. Děti, které mají vyvinuté grafomotorické schopnosti, mají lepší předpoklady pro to, že se naučí psát snáz a plynuleji než ostatní. Je potřeba trénovat správné držení tužky, kontrolu tlaku, správné tvary písmen a jemné pohyby prstů.

2. Jemná motorika: Rozvoj grafomotorických schopností pomáhá dětem posilovat a koordinovat svaly ruky, prstů a zápěstí. Tím se zlepšuje jejich jemná motorika, což je nezbytné pro různé činnosti v jejich každodenním životě, jako je oblékání, zapínání knoflíků, stahování zipů, manipulace s malými objekty a podobně.

3. Vizuální a prostorová vnímavost: Aktivity zaměřené na rozvoj grafomotoriky podporují rozvoj vizuálního a prostorového vnímání. Děti se učí rozpoznávat tvary, sledovat linky a vzory, orientovat se v prostoru a pochopit vztahy mezi objekty. Tato schopnost je důležitá při čtení, matematice a dalších školních dovednostech.

4. Kreativita a sebeprojev: Grafomotorické aktivity, jako je kreslení a malování, podporují kreativitu. Tím, že děti mohou vyjádřit své myšlenky a představy prostřednictvím výtvarných aktivit, se rozvíjí jejich fantazie a umělecké schopnosti.

5. Předpoklady pro úspěch ve škole: Důkladný rozvoj grafomotoriky může přinést dlouhodobé výhody v akademickém prostředí. Děti s dobře vyvinutými grafomotorickými schopnostmi se lépe orientují při psaní, jsou vytrvalejší při práci s psacími úkoly a mohou dosahovat lepších výsledků.

Pro rozvoj grafomotoriky a jemné motoriky je důležité vést děti ke kreslení nebo vybarvování, výbornou pomůckou jsou například různé pracovní sešity. Již od počátku je ale třeba dbát na správný úchop psacích a kreslicích potřeb. Ač to nemusí být na první pohled zřejmé, kreslení hraje významnou úlohu v tom, jak dobře či špatně děti následně zvládnou psaní.

Jak natrénovat špetkový úchop? Čtěte zde.

A jak podpořit rozvoj grafomotorických schopností u dětí?

1. Hra s manipulativními hračkami: Děti mohou pracovat na svých jemných motorických dovednostech a koordinaci oko-ruka prostřednictvím stavebnic, skládaček a dalších manipulativních her.

2. Střídání aktivit: Nabídněte dětem různorodé aktivity, jako je stříhání papíru, skládání origami, malování, modelování z hlíny nebo písku. Každá z těchto činností podporuje rozvoj různých aspektů grafomotoriky.

3. Hra se stavebnicemi a puzzle: Stavebnice a skládačky nejen rozvíjejí jemnou motoriku, ale také pomáhají dětem rozumět prostorovým vztahům, manipulovat s tvary a zlepšovat koordinaci oko-ruka.

4. Kreslení a malování: Podporujte děti, aby si kreslily a malovaly. Poskytujte jim různé nástroje (pastelky, fixy, barvy) a povrchy (papír, tabule, chodník), aby si mohly vyzkoušet různé pohyby a tvary.
 

Zkuste třeba naše skicáky, kreslicí bloky nebo náčrtníky.

5. Hra s pískem a šustícími materiály: Nechte děti hrát si s pískem, rýží nebo fazolemi ve velké misce. Můžou si psát nebo kreslit do písku prsty nebo pomocí různých nástrojů. Tato hmatová aktivita je skvělá pro rozvoj jemné motoriky.

6. Aktivity s modelovacím materiálem: Modelovací hmota, jako je plastelína a další hmoty na tvarování, jsou skvělým nástrojem pro rozvíjení grafomotoriky. Děti mohou tvarovat písmena, čísla, tvary a postavičky, což pomáhá zlepšit jemnou motoriku a sílu prstů.

Důležité je podporovat děti, aby si tyto aktivity užívaly. Nechte je proto tvořit a objevovat svou vlastní kreativitu.Mějte na paměti, že každé dítě se vyvíjí individuálně, a proto je důležité respektovat jejich tempo a schopnosti.

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.