Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

7 důvodů, proč psát rukou. Posílíte paměť a odpočinete si

Dnešní doba nahrává moderním technologiím. A mnohdy natolik, že jsme úplně zapomněli psát ručně. To je ale v mnohém prospěšné. Posiluje koncentraci i paměť, rozvíjí jemnou motoriku a navíc nám pomáhá si odpočinout.

Vzít do ruky tužku a něco napsat je pro mnoho z nás už téměř nepředstavitelné. Zprávy, poznámky, úkoly, nápady, myšlenky nebo e-maily píšeme zásadně na telefonu a počítači. Pohledy z dovolené ani milostné dopisy už nikdo z nás neposílá, diáře máme často v elektronické podobě, rodinné kroniky bychom našli jen u našich babiček a co se týče psaných textů do školy nebo do práce, to je spíš velké retro.

Jistě, počítače a telefony nám v určitém ohledu velmi usnadňují život. Nemusíme u sebe nosit spoustu papírů, všechno máme pohodlně uložené na jednom místě. Psaní na počítači je také mnohem rychlejší než psaní rukou. Jenže pak se divíme, proč jsme pořád tak unavení, nic si nepamatujeme a bolí nás oči. A je to právě z toho důvodu, že pro psaní už vůbec nepoužíváme vlastní ruce. 

Problém pak nastává u dětí, které chodí do školy. Ty se totiž stále více spoléhají na klávesnici, což podle odborníků omezuje jejich schopnosti koncentrace, neposilují paměť a hůře se učí. Proč se tedy zase naučit psát rukou? A jak vám může  psaní rukou prospět? 

 

1. Psaní rukou posiluje prožitek 

Pokud si píšete deník a píšete si ho do poznámek v telefonu nebo do dokumentu v počítači, připravujete se tím o důležitou věc. Tou je prožitek vlastních myšlenek a soustředění se na to, co do deníku vlastně píšete. Psaní rukou je totiž mnohem pomalejší než to digitální, a tak vás nutí nad vlastními zápiskami mnohem více přemýšlet a prožívat je o to intenzivněji.

2. Učíte se

Při psaní na počítači nemusíme vůbec řešit pravopis nebo překlepy. Počítač veškerou práci odvede za nás a my můžeme jen mazat a přidávat písmenka, jak se nám zachce. Ovšem tím tak trochu hloupneme. Psaní rukou totiž posiluje učení. Více se soustředíme (a děti obzvlášť) na tvary jednotlivých písmen, na čárky ve větách a jiné záludnosti, které na počítači zcela ignorujeme. 

3. Posilujete mozek

Psaní rukou není jen tak. Musíte si dopředu promyslet, co chcete napsat a jak, musíte si vybrat, čím budete psát a kam danou věc napíšete. Proto o textu musíte více přemýšlet, a více se tak na něj soustředit. Odborníci dokonce doporučují kurzy ručního psaní jako prevenci proti demenci. 

4. Je jako otisk prstu

Jak jistě víte, otisk prstu má každý z nás zcela jedinečný a neexistuje ani jeden jediný stejný jako ten váš. A s písmem je to úplně stejné. Je to vaše osobní značka, součást vaší originality, tak se jí nevzdávejte. 

5. Posilujete tělo 

Díky ručnímu psaní rozvíjíte jemnou motoriku a také cvičíte koordinaci očí a rukou. Během psaní se navíc aktivuje okolo 500 svalů.

6. Trénujete paměť 

Schválně si vzpomeňte na svá školní léta. Když jste se měli učit na test, lépe mnoha z nás v učení pomáhaly ručně psané poznámky. Když se totiž učíte podle učebnice nebo zápisků psaných na počítači, není vám to tolik blízké. Mnoha studentům proto například pomáhá, že důležité poznámky nenapíšou jen jednou, ale rovnou několikrát, aby si je lépe uložili do paměti. 

7. Odpočinete si 

V dnešní zrychlené době má psaní rukou navíc jeden důležitý benefit a to je relax. Pokud se cítíte nespokojení, neklidní, vystresovaní nebo vám v hlavě létá moc myšlenek najednou, vezměte tužku a papír a vypište se z toho. Touto problematikou se dokonce zabývá obor zvaný grafoterapie, který učí, jak díky psaní dojít ke zklidnění. 

Teď si pořiďte hezký sešit nebo zápisník a začněte zase psát. Odpočinete si, posílíte koncentraci i paměť, odplavíte negativní pocity a ulevíte hlavě. 


 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.