Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Karolína Zoe Meixnerová: „Božena Němcová si zaslouží obdiv.“

Karolína Meixnerová, známá jako Co je Zoe, je popularizátorka české literatury, autorka podcastu Literární hysterie a knih Průvodce literární hysterií 19. století nebo Národní opruzení. Ve spolupráci s ní jsme vytvořili blok pro knihomoly (a nejen je) – na obálce se spisovatelkou Boženou Němcovou. 

Společně s firmou Bobo jste vytvořili už druhý zápisník. Zatímco na obálce toho předešlého byl Karel Havlíček Borovský, teď je na něm Božena Němcová. Proč zrovna ona?
Božena je věčné literární téma. Naše největší česká spisovatelka a zároveň žena, která od společnosti získává nálepky, které si podle mého názoru nezaslouží. Mnoho lidí ji obdivuje, mnozí se jí posmívají. Já patřím do prvního tábora a ráda bych obecné vnímání Boženy Němcové trochu polidštila.

Jaký je tvůj vztah k papíru a obecně k ručnímu psaní?
Nadmíru pozitivní. Všechny poznámky, to do listy a myšlenky si zapisuji rukou, jelikož si tím zároveň informace lépe pamatuji a navíc nemám ráda zdlouhavé vyťukávání do telefonu. Taky jsem fanoušek různých zápisníčků, sešitů a dalších papírových výrobků. Doma mám dvě plné krabice samolepek, pohlednic a odstřižků určených na scrapbooking, u kterého relaxuji, když je potřeba.

Už pár let se věnuješ vlastnímu projektu Literární hysterie. Co s ním plánuješ dál?
Přiznám se bez mučení, že přes léto jsem hodně dobíjela energii a psychicky se připravovala na září a říjen, kdy mě čeká náročné turné s projektem Listování, na které se moc těším, ale zároveň vím, že na odpočívání nebude prostor. Taky rozmýšlím, co s projektem dlouhodobě dál. Ráda bych určitě zůstala u psaní knih a tvorby videí na sociální sítě. Mám ale v hlavě i projekty, které budou úplně jiné, než co dělám doposud, ale to všechno ukáže čas.

Jak vypadá tvůj běžný den a jak si plánuješ práci?
Můj pracovní den se odvíjí od toho, jestli ten den mám besedu, tudíž první ze všeho se podívám do svého kalendáře. Když mám besedu, ať už výjezd do školy, či vystoupení pro veřejnost, celý den se točí kolem toho. Příprava, doprava, prodej knih, autogramiáda. Zbylé dny věnuji buď vytváření obsahu na sociální sítě, psaní knihy nebo pracovním schůzkám.

Jak se učit o literatuře, co sledovat, kde se vzdělávat?
Při studiu literatury záleží, jak moc chce jít člověk do hloubky. Sama ráda kombinuji četbu odborných knih s populárně naučnými texty, poslouchám rozhlasové pořady, nebo se dívám na dokumenty České televize.

 

Blok s Boženou Němcovou koupíte zde.

 

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.