Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Proč a jak v nás technologie vyvolávají úzkosti? Dejte si pozor na technostres

Že nám moderní technologie škodí už asi víte. Slyšeli jste ale už o pojmu technostres? Právě tak je označována nemoc způsobená neschopností vyrovnat se s informačními a komunikačními technologiemi. Jak se technostres projevuje a jak proti němu bojovat?

Technostres (kombinace slov „technologie“ a „stres“) můžeme chápat taky jako psychické a fyzické problémy, které nám způsobují právě moderní technologie. Většinou se projevují při práci s počítačem – takže pokud počítač k práci používáte, nebo jej rádi a často používáte doma, možná byste měli zpozornit. A neuklidníme vás, s chytrými telefony to není o nic lepší… 

Termín technostres poprvé definoval americký psychoterapeut Craig Brod v roce 1984, tedy už před pěknou řádkou let. Od té doby urazily informační a komunikační technologie velký kus cesty a moderní společnost se na nich stala závislou. A to s sebou nese řadu problémů – mnoho z nás se musí vyrovnat tlaku okolí a moderní technologie používat, třeba i když nechce. 

Netýká se to ale jen těch, kteří technologie používat nechtějí. I ti, kteří je používají s radostí, se časem mohou dostat do začarovaného kruhu. Nedokáží si bez nich svůj život představit, přesto, nebo právě proto, jim přidělávají mnoho vrásek a problémů.

 

Jak se technostres projevuje?

Cítíme se informačně přetížení

Ze všech koutů se na nás neustále valí příliš mnoho informací a podnětů ze sociálních médií, e-mailů a dalších digitálních zdrojů. 

Nedokážeme se odpojit

Stálá dostupnost díky mobilním zařízením a e-mailům může vést až k pocitu, že není možné se ani na chvíli odpojit nebo prostě jen relaxovat.

Je těžké držet krok

Neustálý vývoj technologií v nás často vzbuzuje pocity, že nezvládáme udržet krok s dobou a musíme se neustále učit používat nové nástroje a aplikace.

Work life balance neexistuje

Přestože například práce na dálku či na home officu nabízí obrovskou flexibilitu a svobodu, může také vést ke smazání hranice mezi pracovním a osobním životem.

Neustále se srovnováme s ostatními

Udržet krok nejen s dobou, ale i s ostatními je k zbláznění. Přesto si nedokážeme pomoct a sledujeme online ostatní, kteří se v našich očích mají lépe.
 

Proč je papír lepší než technologie a jak je zkombinovat?


Mezi další psychické projevy patří:

  • úzkosti a stres

  • nespavost

  • podrážděnost

  • vyčerpání

  • vyhoření

  • problémy s koncentrací

A co fyzické příznaky?

  • bolesti hlavy

  • napětí v krku a v ramenou

  • problémy se zrakem

  • syndrom karpálního tunelu

Jak proti technostresu bojovat?

Aby se vám výše zmíněné příznaky vyhnuly obloukem, nemusíte hned měnit práci, stěhovat se do lesa a počítač nosit do sběrného dvora. Bohatě stačí, když budete dodržovat pár základních pravidel a občas vyměníte technologie za obyčejnou tužku a papír. 

1. Nastavte si hranice

Určete si jasné hranice pro používání technologií, zejména ve večerních hodinách před spaním. Jednou za čas si naordinujte digitální detox, během kterého se vyhnete elektronickým zařízením.

 

2. Organizujte a plánujte

Vytvořte si efektivní plán práce a stanovte si priority. Organizujte svůj digitální obsah tak, aby byl snadno přístupný a minimalizoval chaos, díky čemu pak můžete být méně ve stresu a trávit u počítače či telefonu méně času.

S jasným pracovním plánem vám pomůžou třeba naše nedatované plánovače.

 

3. Pravidelné přestávky

Dávejte si pravidelné a krátké přestávky během práce na počítači. Využívejte je k fyzické aktivitě nebo krátkým relaxačním cvičením. Protáhněte se, běžte na chvíli na vzduch nebo pokláboste s kolegy v kuchyňce.

 

4. Digitální detox

Pravidelně si plánujte kratší (nebo delší) období bez elektronických zařízení. Mimo pracovní dobu si nastavte čas bez sociálních sítí nebo e-mailů.

 

5. Work life balance

Snažte se oddělovat pracovní a osobní prostor co nejvíce. Stanovte si pevné pracovní hodiny a snažte se je dodržovat.

 

6. Vytvořte si uklidňující prostředí

Vytvořte si doma nebo v práci prostředí, které je uklidňující a co nejméně stresové. Pomůžou vám k tomu třeba svíčky nebo rostliny.
 

4 věci, které byste měli mít na pracovním stole


7. Omezení sociálních sítí

Stanovte si limity pro používání Instagramu, Facebooku nebo Tiktoku. Zároveň přehodnoťte svůj vztah ke sledování sociálních sítí a zkuste minimalizovat srovnávání se s ostatními.

 

8. Vyvážený životní styl

Nezapomínejte na své psychické i fyzické zdraví a věnujte čas cvičení, procházkám a zdravé stravě. Dbejte na dostatek spánku a odpočinku.
 

Když psaní léčí. Objevte kouzlo grafoterapie

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.