Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Rozdíl mezi kreslením a malováním

Už zvládáte skicování? Pak se můžete směle vrhnout do další fáze a tou je kreslení a následně malování. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? 

Skica verus kresba

Lze říci, že skica je méně formální projev kresby, přesto se od sebe tyto dvě dsiciplíny něčím liší. Kreslení se liší hlavně v tom, že je propracovanější ve vyobrazení struktury materiálů, jejich rozlišení, detailech... Zkrátka obrázek se dá považovat za hotové dílo, přičemž skica je spíše pracovní verze obrázku.

 

Jak na to?

Je důležité si uvědomit, že kreslení je charakterizováno linkami a stínováním, proto je nejčastějším provedením tzv. suchá technika. K té budete potřebovat buď tužku, uhel, pastelky, voskovky, nebo pastel. Ke kreslení také není díky suchým technikám potřeba papír s vysokou gramáží. My doporučujeme ofsetový papír se 190g, který najdete v Sadě bloků pod názvem Kresli si.

 

Kresba versus malba

Lze říci, že kreslení je základ malby, ovšem opačný proces úplně nefunguje. Díky tomu, že se naučíte kreslit, získáte vhled do struktury objektů a okolí, na kterém můžete stavět dobrý základ svých budoucích maleb. Je to součástí vašeho osobního kreativního vývoje.

Proces kreslení vás zdokonaluje ve vnímání. Kreslením se rozvíjí vaše estetické a prostorové cítění a přirozeně také vaše kreativita a představivost, zároveň pomáhá odbourat stres a zlepšit dovednosti s řešením problémů. Tak hurá do toho!

 

Jak na to?

Jakmile máte kresbu v malíčku, bez okolků začněte s malováním. Tedy s tzv. mokrým uměním. Mokrým proto, že se k němu používají především štětce a s nimi je vždy vázaná technika, ve které se bez vody nelze obejít. Sotva držíte štětec v ruce, už si můžete říkat malíř a nezáleží na tom, jestli jdete malovat rozkvetlou louku nebo zdi obývacího pokoje. 

V malování existuje několik technik. Pro nás nejznámější ze školních let jsou malba vodovkami a temperami. Dnes bychom raději použili termíny akvarelové a akrylové barvy. Zároveň existují mokré a mokřejší techniky, kdy si hrajete s rozpíjením pigmentu na mokrém papíře.

Velkou výhodou u malby je možnost vytvářet si paletu barev tím, že je budete míchat mezi sebou. Vzniká tak nekonečně mnoho odstínů. Velmi důležitým krokem před začátkem malby je volba kvalitního papíru! Jelikož chcete, aby vám papír nasál vodu, nezkrabatil se a zanechal na povrchu pigment, vyberte papír s vyšší gramáží, který se i účelově nazývá akvarelový. My jsme pro vaše pohodlí vložili do bloku Maluj si papír o 250g, takže se stane ideálním pomocníkem na vaší umělecké cestě. Najdete jej v Sadě bloků.

 

Krok za krokem

Pokud chcete umět malovat, je vhodné se nejdříve naučit skicovat, poté se zlepšovat v kresbě a následně se pustit do malby. Je to vývoj, který na konci jistě oceníte. Sada bloků vám tento postup pomůže dodržet. Je sestavena z bloku Čmárej si, který je určen na skici, přes Kresli si a Maluj si, ve kterých najdete vhodný typ papíru, až k bloku nazvaném Negativ, který se hodí k novým experimentům, protože obsahuje černý papír.

 

Na našem blogu v sérii o kreslení a malování najdete článek, ve kterém se dozvíte více o základech skicování.

 

Pokud vás zajímá kreslení na černý papír, přečtěte si článek 5 způsobů, jak si osvojit kresbu na černý papír.

 

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.