Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Skicování: Praktické rady pro začátečníky

Neexistuje jediná správná cesta, jak skicovat. Vyzkoušejte, co vám nejlépe vyhovuje, a v tom se zdokonalujte. Když se skicováním začínáte, máte výhodu v tom, že si jednotlivá šrafování a tahy tužkou můžete vyzkoušet a tím objevit svůj jedinečný styl.

Skicování je technika nácviku kreslení hrubých obrysů nebo pracovní verze finálního obrazu.  Pár tipů, které vám při skicování přijdou vhod:

 

1. Skica je kresba nanečisto

Nesnažte se být dokonalí. Nejvíce záleží na podstatě toho, co chcete zachytit na papír. To znamená, že se nemusíte zabývat detaily. Vykašlete se na gumování. Skicu ani nemusíte dokončovat. Skica je zkrátka studie, proto v ní nemusí být obsaženo vše, co má být v budoucí kresbě.

 

2. Malujte to, co vidíte

Neustále se očima vracejte k objektu, který skicujete. Vytvořte si bod, podle kterého budete měřit vzájemné vzdálenosti v rámci předmětů a k samostatnému měření použijte tužku. Pokud je pro vás těžké vybrat si hlavní orientační bod, můžete použít místo, kde jste se skicou začali.

A pokud ani s tím si nejste jisti, použijte mřížku. Ale pozor, mřížku lze pouze použít, když skicujete dle obrázku nebo fotografie. Jelikož si mřížku na ni položíte a poté si ji ještě naznačíte na papíře. Tak se vám jednotlivé tvary budou přenášet jednodušeji.

 

3. Sledujte hlavní tvary objektů

Zaměřte se především na velké tvary a podrobnosti si nechte až pro kresbu. Budete se divit, jak málo detailů je potřeba k rozeznání předmětů. Opět jde hlavně o podstatu vybraného objektu. Jestli je vám zatěžko odpoutat se od detailů, zkuste si slepé skicování. Je to cvičební technika, při které se nesmíte podívat do skicáku, ale pouze pozorovat objekt a skicovat ho. Nečekejte zázraky, jde o to, abyste se naučili vnímat tvary, ze kterých je váš objekt složen.

 

4. Hlídejte si hrany

Ne vždy je dobré, abyste hrany skicovaného předmětu vykreslovali. Existují totiž čtyři různá rozdělení pro definování hran. Tenký, tvrdý, ztracený a nedefinovaný. Tenké a tvrdé hrany mluví samy za sebe. Okraj je jasně daný. U ztracené hrany se okraj předmětu prolíná do pozadí a tím se stává jeho součástí. Nedefinovaná hrana je takový rébus pro pozorovatele, musí si ji sám najít a domyslet. Pro skicování je ideální použít kombinaci všech čtyř typů hran.

 

5. Vyberte si správnou tužku a papír

Na úplném začátku je potřeba vědět, jaký nástroj ke skicování je nejvhodnější. Nejčastěji se používá klasická grafitová tužka. Ze školy jistě víte, že se dělí podle tvrdosti. Čím tvrdší tužka, tím slabší stopu za sebou zanechává.

Skicování - výběr grafitových tužek podle tvrdosti

Jaký grafit tužka obsahuje poznáte dle čísla a písmena B, H nebo HB vyražených přímo na tužce. B znamená, že je tuha měkčí, H tvrdší a HB je přechod mezi tvrdostmi. Tužky s označením H jsou určené spíše k technickým nákresům a rýsování, protože mají velmi jemnou stoupu. U tuhy s označením 8B se dostanete až k velmi tmavě šedému odstínu.

Při testování tuhy si můžete i rovnou trénovat držení tužky. Pokud umístíte ruku blíže k hrotu, máte větší kontrolu a přesnost. Pokud ale ruku odsunete dále od hrotu, budou vaše tahy mnohem uvolněnější.

Výběr papíru u skicování je celkem široký. Nejvhodnější je papír s gramáží 80-90 g/m². Můžete samozřejmě použít i vyšší gramáž, ale její vlastnosti u skici nejsou patrné. Aby váš náčrt byl působivější, použijte lehce nažloutlý papír. Nám se u skici osvědčil klasický náčrtkový papír, který má příjemnou strukturu a zároveň není zářivě bílý, takže obrázky vypadají autentičtěji.

 

6. Vyhrajte si s texturou

Skica většinou bývá jednobarevná, a proto se nám nabízí nekonečná škála možností, jak ztvárnit texturu a odstín. Zde se trochu vrátíme k předchozímu bodu a výběru tuhy, jelikož stupnice tvrdosti vás vybízí k tomu, abyste s ní experimentovali. Používejte různě silné linky. Vytvořte si paletu typů šrafování.

Najděte si svůj styl. Někdo preferuje jemné přechody, jiný radši silný kontrast. Pouze při stínování se doporučuje držet se pravidla od světlého po tmavé a abyste zabránili zbytečnému rozmazání, dejte si pod ruku jiný papír.

Rozhodli jste se, že se naučíte kreslit? Vrhněte se do skicování. Na vaší cestě v malířském zdokonalování vás skvěle provede Sada bloků. V bloku Čmárej si najdete náčrtkový papír, který je pro skicování úplně nejlepší, tak ho vyzkoušejte.

 

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.