Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Fenomén brainwriting: Proč je lepší než brainstorming?

Pokud pracujete s více lidmi, s pojmem brainstorming jste se už jistě setkali. Dost možná jej sami praktikujete a tato metoda u vás funguje. Uniknout by vám ale neměl ani jeho mladší brácha – brainwriting. O co jde a proč byste ho měli vyzkoušet?

Nevíte, jak vyřešit problém v práci? Nemáte dostatek nápadů? Potřebujete radu ostatních? Není nic jednoduššího, než si udělat menší či větší společný brainstorming, jinak známý také jako burza nápadů. Brainstorming vám pomůže, když potřebujete vymyslet nový produkt, nastavit strategii prodeje, uklidnit rozčíleného zákazníka nebo vyřešit komplikace ve výrobě. 

Při kolektivní diskuzi vzniká tvůrčí napětí, myšlenky proudí rychleji, nebojíme se nahlas říct vlastní nápad nebo názor… Všichni zúčastnění se navzájem překřikují, až se dostanou k cíli a řešení je na světě! 

Pokud jste ale brainstorming někdy na vlastní kůži zkusili a zažili, pak možná víte, že realita bývá často trochu jiná…Irena se špatně vyspala a nemá náladu mluvit. Lenka je zamilovaná, takže pořád kouká do mobilu. Tomáš svou urputností všechny ostatní překřičí a nápady Davida jsou pořád stejná nuda. Má tedy takový brainstorming vůbec smysl?

Už vědci v 50. a 60. letech zjistili, že při hromadné diskuzi se nikdy nedostanou ke slovu všichni, tím pádem se často stává, že někdo s výborným nápadem, ale méně průbojnou povahou prostě mlčí. Někteří se naopak ani vyjadřovat nechtějí a prostě se schovají v davu. Když jsou navíc při brainstormingu přítomni nadřízení, chuť mluvit ještě víc klesá. Takže co s tím?

Papír snese vše!

Mnoho dobrých nápadů nepřichází při diskuzi s ostatními, ale právě ve chvíli, kdy jsme sami a máme na přemýšlení klid. Ideálně ve společnosti tužky a papíru, kam můžeme své myšlenky a nápady okamžitě zapsat či nakreslit. Navíc se nemusí nikdo stydět, což by při mluvení před lidmi jistě přišlo.

Rozdejte tedy svému týmu papíry a nechte každého, ať vymyslí třeba 10 tipů / důvodů / způsobů… Zkrátka co budete potřebovat. Zapojí se tak úplně všichni, ať už chtějí, nebo ne.

Cílem takového psaní ovšem není, aby každý přinesl seznam promyšlených a propracovaných nápadů. Jde o to, aby všichni povolili uzdu fantazii, nechali volně proudit myšlenky a zapsali třeba jen jeden nápad, z nějž následně může vzniknout skvělý projekt. 

Pravidla? Žádná nejsou! Povoleno je vše. Kreslení, čmárání, grafy, tabulky, mind mapy, sketchnoting, zápisky, to do listy, prostě všechno! Nejdůležitější ale je, aby všichni zůstali při zapisování spontánní, nepřemýšleli nad tím, co si o nápadu pomyslí ostatní, nebo jestli je dost dobrý či zajímavý. 

Mnohdy pomáhá i anonymní průběh. Brainwriting je zkrátka geniální způsob, jak rozpoutat příval nápadů, aniž by se někdo cítil utlačovaný nebo nervózní, že se mu ostatní vysmějí. Tak tužky do ruky, jdeme na to! 

A který produkt k brainwritingu rozhodně potřebujete? Co třeba náš retro školní sešit A4 nebo poznámkový blok Speciál s tečkovanými stránkami?  

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.