Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Jak na učení a práci efektivně? Zkuste techniku Pomodoro

Znáte to, sedíte u práce nebo učení, ale myšlenkami jste úplně jinde. Možná proto, že se snažíte makat dlouho v kuse, ale pak jste akorát unavení a nesoustředíte se. Zkuste oblíbenou techniku pomodoro a uvidíte ten rozdíl.

Pokud jste o technice Pomodoro dosud neslyšeli, věřte, že vám dost možná změní život. Je postavena na principu pracovních úseků, které jsou od sebe odděleny krátkými přestávkami. Tento druh metody organizace času vyvinul Francesco Cirillo na konci osmdesátých let. 

A proč Pomodoro? Technika totiž využívá časovač k rozdělení časových bloků – a právě ty se nazývají pomodora – podle italského slova pomodoro (rajče). Možná jste i vy měli doma v kuchyni časovač ve tvaru rajčete. A měl ho i Cirillo a používal ho nejen doma, ale i k učení na vysoké škole.

Čím to, že je tato metoda tak účinná? Princip spočívá v myšlence, že časté přestávky zlepšují duševní čilost a soustředění. 

 

Technika se nejčastěji provádí v šesti krocích:

1. Nejprve se rozhodněte, co potřebujete splnit. Jaký máte úkol? Jaký je váš cíl? Následně si k němu připravte vše, co potřebujete. 

2. Nastavte časovač na 25 minut. 

3. Začněte pracovat na úkolu a dokud časovač nezazvoní, pracujte. Pokud vás během práce něco vyruší, zapište si to, ale věnujte se tomu, až později. Hned se vraťte k práci. 

4. Až zazvoní časovač, zapište si odpracovaný čas. 

5. Dejte si kratičkou pauzu. Obvykle se doporučuje 3-5 minut. Pak nastavte dalších 25 minut a pokračujte. 

6. Až za sebou budete mít čtyři odpracované úseky, dejte si delší pauzu. Klidně 15-30 minut. Pak zase pokračujte na čtyři časové úseky. 

 

Čím lépe se na danou činnost připravíte, tím lépe a rychleji vám pak půjde. Nezapomínejte ani na zapisování časových úseků, které už máte za sebou. Nezapomeňte ale všechny rušivé podněty eliminovat. Ztlumte zvonění, vypněte notifikace… Však to znáte. 

Cílem techniky je vám co nejvíce pomoci v soustředění a flow. Výsledek? Práci si budete lépe plánovat, na jednotlivé úkoly se více koncentrovat a efektivita bude o poznání lepší než doposud.

Díky metodě Pomodoro zjistíte, že práci dokážete zvládnout za kratší dobu, než jste si původně mysleli. Pokud vás totiž nic neruší a vy věnujete pozornost jen jednomu úkolu, bude to na výsledku obrovsky znát.

Pokud si potřebujete udělat na práci a učení časový plán – což rozhodně doporučujeme, vyzkoušejte některý z našich nedatovaných plánovačů. Pro tyto účely jsou naprosto ideální. 

 

Kdy využít techniku Pomodoro?

  • na učení

  • na rešerši k tématu

  • při vyřizování e-mailů

  • na krátkou poradi či brainstorming

  • při surfování na sociálních sítích

  • na kontrolu úkolů vašich kolegů či podřízených

  • na vyřízení telefonátů

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.