Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Jak se s dětmi učit o prázdninách? Hlavně zábavně

Přejete si, aby vaše dítě letní prázdniny využilo naplno a do školy se vracelo ještě o něco chytřejší? Nejlíp uděláte, když se s dětmi budete o prázdninách učit nenápadně a zábavnou formou, nechcete jim přeci otrávit léto. Poradíme vám, jak na to.

Půlka prázdnin je téměř za námi, což znamená, že škola se nezadržitelně blíží. I když letní měsíce přinášejí dětem zasloužený odpočinek od školních povinností, zpátky do lavic se jim pak usedá horko těžko. 

Aby vaše dítko během prázdnin úplně nezakrnělo a nezlenivělo, není na škodu s ním občas školu zopakovat. Ideálně nenásilnou a zábavnou formou. Vyzkoušejte naše tipy.
 

1. Zasloužený odpočinek

Abyste dítěti ulevili od povinností a starostí běžných dní, dejte mu pár týdnů na absolutní relax, to ostatně doporučují i odborníci. Pošlete ho na tábor, k babičce nebo vyrazte na společnou dovolenou. 

Nenuťte ho do čtení ani učení, neřešte s ním školu. Nechte ho, ať si hraje a klidně i zlobí, rozvíjí tím svou kreativitu.

Co třeba zkusit naše mluvicí omalovánky?

 

2. Rekapitulace

Vytáhněte žákovskou a školní sešity a podívejte se, co vašemu drobečkovi dělalo uplynulý školní rok největší potíže. Byly to zlomky, malá násobilka nebo snad vyjmenovaná slova? 

Vyberte ideálně jen to nejzásadnější z probírané látky a vymyslete plán, jak s dítětem látku zopakovat a zkusit mu ji vysvětlit úplně znovu od začátku. 

 

3. Škola hrou

Asi nechcete sedět s vaším dítětem několik hodin denně nad učením, když venku svítí sluníčko a mohli byste raději vyrazit na kolo nebo trénovat šipky do bazénu. 

Využijte právě proto teplého počasí a možnosti trávit čas venku a zkuste ho tu komplikovanou látku naučit venku. 

  • Co třeba lístečky označit všechna vyjmenovaná slova po B, až budete na chalupě?
  • Dělá dítěti problémy čeština? Napište spolu dopis babičce a dědovi. 
  • Matematiku můžete procvičit, až půjdete nakoupit. Nechte ho spočítat a zaplatit nákup.
  • Zeměpis potrénujte na výletě či dovolené. Dokáže na mapě najít, kde se zrovna nacházíte?
  • A pokud vašemu školákovi nejde přírodopis, utíkejte s ním do Zoo. 

Hlavně žádné diktáty, početní příklady, slovní úlohy nebo slohové práce.

 

Pokud si potřebujete sepsat seznam věcí, které chcete se svým dítkem probrat, nejlépe vám k tomu poslouží náš to do list.


4. Neprudit

Abyste ale školu a učení dítěti úplně nezprotivili, odpusťte si narážky typu: „Tak co, už ti to brzy začne, viď?”. Dítě moc dobře ví, že se po prázdninách musí vrátit do školy, tak mu to nemusíte každý den připomínat.

Stejně tak zbytečně a příliš často neupozorňujte na učení nebo na to, co vašemu dítěti nejde. Rozhodně ne před návštěvami!
 

5. Plánovat

Vaše dítě o tom nemusí vůbec vědět, vám by ale plán „letní výuky” mohl pomoci si utřídit myšlenky a naplánovat zábavné úkoly. 

Co všechno budete k jejich splnění požadovat a kdy je uskutečníte? Zapište to do plánovače!

Asi dva týdny před koncem prázdnin začněte celou rodinu připravovat na školní režim: ranní vstávání, samostatné oblékání, příprava na druhý den a dřívější usínání. Uvidíte, že vynaložená snaha se vám během příštího školního roku mnohonásobně vrátí.
 

Už sháníte výbavu do školy? Podívejte se sem! S našimi sešity bude škola hned o něco zábavnější. 

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.