Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Metoda Time blocking funguje na práci i učení. Rozdělte svůj čas na bloky

Na efektivitu práce i studium existuje spousta účinných nástrojů. Jedním z nich je i metoda zvaná Time blocking. V podstatě znamená, že si svůj čas rozdělíte na časové úseky a podle nich fungujete. Jak na to?

Time blocking je účinná metoda pro plánování práce, učení i volného času. Funguje v zásadě stejně jako rozvrh hodin ve škole. Údajně se touto metodou řídí i takoví velikáni, jako je Elon Musk nebo Bill Gates. I když by se mohlo zdát, že je spíše svazující než funkční, opak je pravdou. Povíme vám proč.

Co dělá spousta lidí špatně?

Mnoho lidí si bohužel nedokáže dobře rozplánovat čas na konkrétní úkoly, a tak se často stává, že dělají všechno, ale vlastně nic. Tento chaotický přístup nemá ale s efektivitou nic společného. Navíc my lidé jsme od přírody líní, proto pak raději zapneme Netflix, než abychom dokončili týdny rozpracovanou prezentaci. A pak hasíme požáry na poslední chvíli. 

Jak fungují časové bloky?

Je to zcela jednoduché. Své denní či týdenní povinnosti si rozdělíte na časové úseky, kdy se úkolům budete věnovat. Například že od 9 do 11 dopoledne budete tvořit prezentaci nebo od 14 do 15 hodin se naučíte novou lekci z dějepisu. 

Proč jsou účinné?

Jendoduše proto, že pokud si je dobře naplánujete, budete se v danou dobu věnovat jen a pouze jednomu úkolu či jedné konkrétní oblasti. Nebudete mít výčitky, že neděláte jiné věci, protože na ně máte zkrátka vyhrazený zase jiný čas. A nebudete taky neustále přeskakovat z úkolu na úkol, aniž byste je dotáhli do konce.

Co je cílem?

Podstatou této metody není dodržet plán do puntíku přesně. Ale spíše si uvědomit, čemu svůj den vlastně věnujeme, jak nakládáme s časem a jak efektivní vlastně jsme. Nebudete nechávat nic na poslední chvíli a chaoticky pracovat bez promyšleného plánu. 

Jak na to?

Tato metoda nás nutí přemýšlet a dobře si čas plánovat. Díky tomu se z vás časem stanou mistři time managementu a prioritizování. A není to nic těžkého – bohatě stačí udělat krok zpátky, zamyslet se nad tím, který z úkolů má teď největší váhu, který deadline nejvíc hoří a na co máte aktuálně nejvíc energie. 

Pokud například máte ráno energie na rozdávání, naplánujte si na dopoledne ty činnosti, u kterých musíte přemýšlet. Naopak manuální nebo zautomatizované úkoly můžete nechat na odpoledne, kdy vaše soustředěnost klesá. 

Stejně tak pokud víte, že máte mezi obědem a schůzkou hodinu pauzu, asi nedává úplně smysl začínat něco nového a časově náročného. Čas by ale byla škoda promrhat, proto v této době můžete třeba klidně vyřídit pár telefonátů nebo emailů. 

Časový plán můžete tvořit na den, týden nebo i měsíc, je to zcela na vás.

Ideálně k tomu poslouží naše nedatované plánovače

Time blocking krok za krokem:

  1. nejprve sepište činnosti, které jsou pevně dané – schůzky, porady, návštěva lékaře

  2. volné bloky zaplňte činnostmi, které jsou ideální pro denní dobu a délku volného času

  3. nechávejte si časové rezervy – ke každému úkolu přidejte raději pár minut navíc

  4. náročné úkoly střídejte s těmi jednoduchými

  5. nezapomeňte na čas věnovaný sobě a svým koníčkům


 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.