Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Radka a Emma Folprechtovy: Dětskou edicí jsme chtěly potěšit malé školáky

Máma a dcera, obě grafičky a obě pracují pro Bobo. Studentka Emma je autorkou našich nedatovaných plánovačů a společně s Radkou nedávno vytvořily novou edici školních potřeb pro děti. V čem je jedinečná a proč dostala název Svět? A jak se jim spolu pracovalo?

Kdo přišel s nápadem udělat novou dětskou edici?
Radka: Marketingový specialista firmy Honza Kabát. Bobo se sice na školní sešity a skicáky specializuje v podstatě od začátku, nic nového ale už delší dobu nevzniklo. 
Emma: A jelikož já jsem pro Bobo na podzim dělala nedatované plánovače a máma se grafice věnuje celý život, rozhodly jsme se, že zkusíme něco vymyslet společně. 
R: Jeden z důvodů, proč tato edice vůbec vznikla, bylo udělat radost malým školákům. Jelikož v podstatě celý rok nechodili do školy, chtěli jsme je potěšit novými sešity a domácí výuku  – a teď už snad i hodiny ve škole – jim zpříjemnit.

Jak celý proces tvorby probíhal?
R: Nejprve jsme si s Honzou a s vedením firmy odsouhlasili, jaké produkty by edice měla obsahovat, co je jejím cílem a komu je určená. A pak jsme se s Emmičkou pustily do práce.
E: Celé to nakonec trvalo asi čtyři měsíce – od první schůzky po hotový produkt.

Jak jste vybíraly motivy, které budou celou kolekci zdobit?
E: Vymýšlely jsme je společně a samozřejmě jsme se radily i s dětmi, které známe a které máme v okolí. Určily jsme si témata a okruhy, které děti baví. Zároveň jsme chtěly, aby to bylo i trochu edukativní. Takže jsme vybraly motivy přírody, cestování, mořského světa, sladkostí, hudby a vesmíru. Máma má navíc s tvorbou pro děti bohaté zkušenosti a o to byla práce jednodušší.
R: Nebyla to moje první zakázka pro děti, takže jsem zhruba věděla, jaký by měl být výsledek. Věděla jsem, co na malé děti funguje, co se jim líbí, co je baví, jaké motivy, barvy… Jelikož edice Svět je určena dětem na prvním stupni, chtěly jsme motivy udělat tak, jak by je možná nakreslili i oni sami. 

V čem jsou motivy speciální?
R: Jsou ručně kreslené. Já jsem je nakreslila na papír a Emma je pak přenesla do počítače. Jsou to jednoduché linie, trochu připomínající dětské kresby. Chtěly jsme, aby obrázky inspirovaly děti ke kreslení a k uvědomění, že to dokážou také. 

Proč se edice jmenuje Svět?
E: Právě kvůli motivům, které jsme použily – vyjadřují svět, ve kterém žijeme. Navíc jsou to motivy toho, co je pro nás v životě nejdůležitější – moře, příroda, cestování, vesmír, hudba a sladkosti. Každý z nás potřebuje cestovat, poznávat svět, poslouchat hudbu a občas si dát něco sladkého.  

V čem je celá kolekce speciální?
R: Kromě toho, že do školních sešitů byl použit kvalitní papír, který se nepropíjí, všechny obsahují kreativní listy na rozepsání a čmárání. 
E: Jsou to čtyři stránky a na každé se můžou děti jinak kreativně vyřádit. Stránky jsou pojmenované podle toho, k čemu jsou určeny, takže: vybarvi, obkresli, dokresli a nakresli. Děti se můžou postupně zlepšovat, až nakreslí vlastní obrázky.

A jak na edici děti reagují? Už máte zpětnou vazbu?
E: Zatím jsou nadšené! U kluků vede tmavě modrý vesmír. A vnitřní listy u sešitů se všem moc líbí.

Plánujete motivy využít i na jiné produkty?
E: Zatím je to jen ve fázi dialogů, ale chceme udělat balicí papíry, pexeso, rozvrh hodin… Prostě různé věci, které by se mohly našim zákazníkům líbit, ale doposud se v Bobu nedělaly.

Jaký máte vztah k Bobu?
R: Já jsem kdysi chtěla pro Bobo pracovat. Ale říkala jsem si, že určitě nebudou zvědaví na studentku z UMPRUM, že je to příliš velká firma. Takže jsem strašně ráda, že se to nakonec takhle sešlo, že se Emma setkala s Honzou, vymysleli spolu plánovače a že mě pak přizvali k dětské edici. Je to vlastně splněný sen. Mám tu absolutně volnou ruku, je to radost! 
E: My se s Honzou známe přes rodinu a když zjistil, že dělám grafiku, hned jsme začali vymýšlet nový produkt. A tehdy vznikly plánovače. 

Plánovače dělala jen Emma. Byla tedy edice Svět vaše první společná práce?
R: Vůbec ne. Protože celý život pracuji z domova, Emma i můj starší syn Matyáš mě při práci sledovali, doma jsme o tom mluvili. A jelikož se dnes oba věnují grafice, různě si pomáháme a sdílíme nápady. 
E: My dvě s mámou jsme společně navrhly třeba logo poděbradské restaurace Cucina nebo Vilémova pekařství. 

Jak se vám spolu pracuje?
E: Vlastně se výborně doplňujeme. Já pracuji hlavně na počítači, máma raději ručně. 
R: Emmička do naší spolupráce vnáší mladé trendy, nové barvy a humor…
E: Díky mámě jsem se naučila spoustu věcí. Už třeba jenom to, že jsem s ní od malička chodila na schůzky. Dnes mám oproti spolužákům obrovskou výhodu, protože vím, jak a o čem s klienty mluvit. 

Emmo, ty jsi šla na grafickou školu, protože jsi chtěla být jednou jako máma?
E: Ano. 
R: Co se ti nejvíc líbilo?
E: Že jsi byla pořád s náma, protože jsi pracovala z domova. To mi přišlo super. A taky se mi líbilo, že výsledek její práce hned vidím.
R: Matyáš dokonce říkal, že si mě nepamatuje jinak, než jak sedím u stolu a něco kreslím. Ale obě děti to bavilo, koukaly mi pod ruce. A vždycky, když jsme někam společně jeli, chodili jsme do galerií a do muzeí. Chtěla jsem, aby nasávaly estetično, historii a kulturu.  

Co chystáte v Bobu do budoucna?
E: Plánujeme školní sešity pro starší děti. A do sekce nedatovaných výrobků by měl na podzim přibýt To do list. 
R: V plánu je i dětský merch. Bude toho hodně a moc se na to těším. 

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.