Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Společně s Co je Zoe jsme vytvořili blok pro milovníky literatury

Karolína Meixnerová, známá jako @cojezoe_, je popularizátorka české literatury, autorka podcastu Literární hysterie a knihy Průvodce literární hysterií 19. století. Ve spolupráci s ní jsme vytvořili blok pro knihomoly (a nejen je) s Karlem Havlíčkem Borovským na obálce.

Jak vznikla tvoje spolupráce s firmou Bobo?

Bobo mě v létě oslovilo, zda bych mohla podpořit jejich akci Back to school. Neváhala jsem ani chvilku, protože spojit se s českou firmou, která vyrábí papírové výrobky a navíc školní sešity, mi dávalo naprostý smysl. Nakonec jsme se domluvili na větší spolupráci. Rozhodli jsme se, že společně vytvoříme merch.


A tak vznikl blok, na jehož obálce je vylaserovaný portrét Karla Havlíčka Borovského, který nakreslila Veronika Šálková. Proč zrovna jeho?

Protože patří mezi nejoblíbenější postavy národního obrození – a to nejen mé, ale i mých fanoušků. Společně jsme si k němu vytvořili vztah. Na začátku to byl pro všechny nudný spisovatel, postupem času se z něj stal idol té doby. Navíc si myslím, že jiní autoři té doby dostávají mnohem víc prostoru. Byla to tedy jasná volba. 
 

Blok vychází v limitovaném počtu 60 kusů. Do kdy si ho můžeme koupit?

Pokud si blok objednáte do 21. prosince do 12 hodin, můžete si být jistí, že k vám dorazí ještě před Štědrým dnem. Zájem je ale velký, takže bych dlouho neváhala. 
 

Jaký máš ty sama vztah k papíru a papírovým výrobkům?

Miluju to! Hrozně moc. Jsem velký fanoušek scrapbookingu, mám doma spousty samolepek a dalších různých věcí… Zároveň jsem se chtěla propojit s českou značkou, protože co se víc hodí k české literatuře a knihám než český papír? 

Blok Karel Havlíček Borovský

Popularizuješ primárně 19. století. Čím je ti tolik blízké?

Na začátku projektu Literární hysterie jsem si uvědomila, že si právě tohle období zaslouží nejvíc popularizace a podpory. Ve škole patří mezi nenáviděné a mezi čtenáři mezi opomíjené. Přitom je tak zajímavé a zábavné!
 

Která knížka z té doby je podle tebe must have?

Nerada doporučuju konkrétní díla, ale určitě stojí za přečtení Máj od Karla Hynka Máchy, je to hodně nepochopené dílo. A pokud chcete něco odvážnějšího, tak rozhodně Arabesky od Jana Nerudy. 
 

A kterou knižní novinku ze současnosti bys doporučila?

Fandím českým autorkám! Takže určitě cokoliv od Petry Soukupové, Petry Dvořákové, Viktorie Hanišové či Kateřiny Tučkové. Teď se konečně chystám na její Bílou vodu. 
 

Co plánuješ s projektem Literární hysterie dál?

Další knihy a další besedy. A možná se pomalu posunout do 20. století. Dokud to bude bavit lidi, bude to bavit i mě. 
 

Blok s Karlem Havlíčkem Borovským koupíte tady

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.