Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Spousta zábavy jen s tužkou a papírem, 2.díl

Přinášíme druhý díl článku Spoustu zábavy jen s tužkou a papírem. Jak se zabavit, když nám počasí nedovolí jít ven? Přinášíme několik typů na "staré a dobré" papírové hry, u kterých Vám příjemně uteče čas, pobavíte se s přáteli a zapojíte mozkové závity.

Šibenice

Na šibeniční vrch za městem stoupá průvod. Právě se tam staví nová šibenice. Královští biřicové hledají tajného špeha, který se vydává za posla některé ze sousedních zemí. Jediná šance, jak se vyhnout šibenici, je znát tajné heslo.

Na tuto rychlohru postačí vybrat nelinkovaný a čistý poznámkový blok. První z hráčů určí heslo a na čistý papír napíše za každý znak jednu čárku. Soupeř se snaží slovo uhodnout. Správně zvolená písmena se zapíšou na čárky, za každé špatné se nakreslí kousek obrázku znázorňující šibenici a oběšence. Znáte tajné heslo, nebo ho dokážete včas rozluštit a vyhnout se šibenici?

Vyhněte se šibenici - stačí nelinkovaný poznámkový blok a tužka

KOUPIT BLOK

Jméno, město, zvíře, věc

Ocitáme se v televizním studiu ve vědomostní soutěži. Soupeři se staví ke svým pultíkům a čekají na zadání úkolu. Každý se bude snažit nasbírat maximum bodů.

Hra s názvem „Jméno, město, zvíře, věc“ je ideální na procvičování mozkových závitů nejen v době prázdnin. Použijeme nejlépe čtverečkovaný papír, který nám pomůže načrtnout jednoduchou tabulku. Sloupečky v čtverečkovaném bloku nadepisujeme podle zvolených kategorií – například: Jméno, město, zvíře, řeka, věc. Jeden z hráčů nahlas vyslovil písmeno „A“. V odříkávání abecedy pokračuje potichu. Po chvíli ho zastavíme. Podle písmene, kde odříkávání abecedy skončilo, začneme s vyplňováním tabulky. Hráč, který první vyplní všechna políčka v řádku, řekne stop. Všichni přestanou psát a vyhodnotíme výsledky kola a rozdělíme body. Za kategorii, kterou vyplnil pouze jeden hráč, přidělíme 15 bodů, pokud má vyplněno více hráčů jiným slovem, započítáme 10 bodů a za shodné odpovědi získávají soutěžící bodů pět.

Rozhoduje nejen rychlost, ale také bohatá slovní zásoba. Snažíme se vyplňovat políčka rychle a volit slova, která ostatní nenapadnou. To je ta správná cesta k vítězství. Po odehrání předepsaného počtu kol si body sečteme a určíme výsledky naší domácí televizní soutěže.

Ke hře Země, město, zvíře stačí čtverečkovaný blok a tužka.

KOUPIT BLOK

Papírový tetris

Klasickou počítačovou hru zná snad každý. Skládání barevných kostiček má alternativu, která se hraje na čtverečkovaném papíře. Dále budeme potřebovat tužku nebo barevné pastelky a hrací kostku.

Stavíme novou zeď na dětském hřišti. Veselou a hezky barevnou. Nejdříve si nakreslíme stavební plány do čtverečkovaného zápisníku. Nakreslíme obdélník, který nám vymezuje prostor pro naši stavbu a čekáme na dodávku materiálu. Dva hody hrací kostkou nám určí výšku a šířku cihličky, kterou zakreslíme do stavebního plánu. V prvním hodu padá pětka a v druhém házíme trojku, a tak zakreslíme obdélník vysoký pět a široký tři čtverečky. Zeď pochopitelně stavíme odspodu nahoru. Zapojit se může více stavitelů. Každý staví svou vlastní zeď a svůj pracovní postup. Pokud použijeme barevné pastelky, bude hra a stěna určitě veselejší.

Pokud se nám nehodí cihla, kterou nám určují kostky, nekreslíme nic a čekáme na další. Vyhrává ten, kdo jako první postaví zeď, tedy přesně zaplní vymezený prostor.

Návod na Tetris na papíře.

KOUPIT BLOK

 

Doporučujeme stolní hry od Lucie Ernestové

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.