Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Trénujeme psaní s prvňáčky. 5 tipů, jak na to

Máte doma prvňáčka nebo dítko, které s psaním ještě bojuje? Poradíme vám, jak s ním psaní trénovat tak, aby ho to bavilo. 

Pamatujte, že klíčem je, aby psaní děti bavilo, jedině tak jim jeho učení půjde hravě. Snažte se proto vytvořit pozitivní prostředí, kde se děti mohou cítit pohodlně a sebejistě. Jak tedy s dětmi trénovat psaní?

1. Správné držení tužky

Úplně na začátku se ujistěte, že dítě správně drží tužku. Pokud s tím má dítě problémy, zkuste mu nabídnout speciální tužku s ergonomickým držadlem.

Jak natrénovat špetkový úchop? Čtěte zde.

2. Tvary

Než začnete psát písmena nebo celá slova, cvičte tvary a linie. Děti mohou trénovat kruhy, čáry, šikmé čáry a další jednoduché tvary. 

3. Písmena

Až si bude dítě jisté s držením tužky a psaním různých tvarů, pokračujte s učením písmen. Pomozte dítěti rozpoznávat abecedu a základní písmena. To můžete dělat pomocí písmenkových omalovánek, písmenkových puzzle nebo jiných vizuálních pomůcek.

TIP: Nechte děti psát písmena a slova nejen tužkou na papír, ale také prstem do písku, na tabuli nebo na jiném povrchu. To jim umožní zažít psaní různými způsoby.

4. Cvičení na rozlišování písmen

Některá písmena se podobají nebo se mohou snadno zaměňovat. Cvičte s dítětem rozlišování těchto písmen, jako jsou "b" a "d" nebo "p" a "q". 

5. Spojování písmen do slov

Jakmile dítě ovládá základní tvary, můžete začít spojovat písmena do jednoduchých slov. Použijte slovní hry, jako jsou magnetické písmenka na ledničce nebo písmenkové karty. Pamatujte, že každé dítě se vyvíjí individuálně, buďte trpěliví a nechte děti experimentovat a učit se vlastním tempem.

Vyzkoušejte naše skicáky, kreslicí bloky nebo náčrtníky.

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.