Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Vše, co potřebujete vědět o recyklovaném papíru

Recyklovaný papír je více než jen materiál na psaní nebo tisk. Stává se totiž stále důležitějším prvkem v našich životech. V tomto článku se podíváme na to, co recyklovaný papír je, jak se vyrábí a jaký má vliv na životní prostředí.

Používání recyklovaného papíru může snížit naši ekologickou stopu a přispět k udržitelnější budoucnosti. Určitě bychom měli přemýšlet o tom, jak můžeme začít integrovat recyklovaný papír do každodenního života. Pojďme si o něm říct něco víc. 
 

Co je recyklovaný papír?

Recyklovaný papír je papír vyrobený z druhotných surovin, což znamená, že byl již jednou použit a následně recyklován. Recyklované vlákno je shromažďováno z různých zdrojů, jako jsou staré noviny, kartony, staré knihy a tiskoviny. Po shromáždění a očištění se tyto suroviny používají třeba právě k výrobě nového papíru.
 

Jak se vyrábí recyklovaný papír?

Proces výroby recyklovaného papíru je ekologicky šetrný a snižuje množství odpadu na skládkách. Jak to funguje v praxi?

  1. Shromažďování surovin: Starý papír a karton se shromažďují a třídí podle typu a kvality.

  2. Deinking: Recyklovaný papír se očistí od inkoustu, barvy a jiných nežádoucích látek.

  3. Rozmělnění: Očištěný papír se rozmělňuje na vlákna, která slouží jako surovina pro nový papír.

  4. Míchání a výroba papíru: Vlákna se smíchají s vodou a dalšími látkami a vytvoří kaši. Ta se poté zpracovává do podoby nového papíru.

  5. Sušení a zušlechťování: Nový papír se suší a zušlechťuje, aby dosáhl požadované kvality a gramáže.
     

Certifikace recyklovaných papírů

Ty pomáhají zaručit, že recyklovaný papír byl vyroben s ohledem na udržitelnost a spravedlivé pracovní podmínky. Existuje několik různých certifikačních programů, které zajišťují, že papír splňuje stanovené environmentální a sociální normy. 

Jsou to například:

  • FSC - Lesy pro budoucnost – Forest Stewardship Council je mezinárodní nezisková organizace, která se zaměřuje na ochranu lesů a udržitelné lesní hospodářství. Papír certifikovaný FSC pochází z lesů, které byly spravovány s ohledem na zachování biologické rozmanitosti, udržitelnou lesní praxi a práva původních obyvatel a pracovníků.

  • EU Ecolabel – ekologická značka Evropské unie, která označuje výrobky a služby s nízkým vlivem na životní prostředí. Papír s touto značkou musí splňovat přísné environmentální normy, včetně omezení chemických látek a recyklace papíru.

  • Blue Angel – neboli Der Blaue Engel je německý ekologický symbol, který označuje výrobky a služby, které splňují přísné environmentální standardy. Papír s touto značkou musí být vyroben s minimálním množstvím energie a vody a musí splňovat kritéria pro obsah recyklovaného materiálu.

  • Cradle to Cradle (C2C) – filozofie a certifikační systém, který zdůrazňuje bezodpadový cyklus výroby. Certifikace C2C se zaměřuje na bezpečnost materiálů, recyklaci a obnovitelné zdroje. Výrobky jsou hodnoceny podle toho, jak jsou navrženy – tedy tak, aby mohly být znovu zpracovány nebo upcyklovány.

  • ISO 14001 – mezinárodní norma pro environmentální management, která se týká všech aspektů vlivu organizace na životní prostředí. Organizace mohou získat certifikaci ISO 14001 pro své environmentální procesy a postupy, včetně výroby papíru.
     

5 výhod recyklovaného papíru

  1. Ochrana lesů: Výroba recyklovaného papíru snižuje potřebu kácení stromů, což pomáhá chránit lesní ekosystémy.

  2. Ochrana vody: Výroba recyklovaného papíru spotřebovává méně vody než výroba papíru z nových surovin.

  3. Snížení energetické spotřeby: Výroba recyklovaného papíru obvykle vyžaduje méně energie než výroba nového papíru.

  4. Snížení odpadu: Recyklace papíru snižuje objem odpadu na skládkách a šetří přírodní zdroje.

  5. Podpora udržitelnosti: Používání recyklovaného papíru podporuje udržitelné životní prostředí a může přispět ke snižování emisí skleníkových plynů.
     

Zaujal vás recyklovaný papír? Pak určitě vyzkoušejte naši novou edici skicáků s recyklovaným papírem! Obsahují recyklovaný papír Ecoline 170 g, který je velmi příjemný a praktický pro kreslení i malování. 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.