Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Základy kaligrafie aneb naučte se (zase) hezky psát

Krasopis neovládáte, ale chtěli byste se ho naučit? Dělá vám problémy psát hezky ručně, protože už to zkrátka neumíte? Naučte se ovládat základy kaligrafie. Poradíme vám, jak na to.

Co je vlastně kaligrafie?

Slovo pochází z řečtiny a v překladu znamená umění krasopsaní. Jednotlivé znaky jsou mnohem víc propracované a graficky zajímavější než u běžného psaní. 

Existuje mnoho druhů kaligrafie. Nejrozšířenější verzí je moderní kaligrafie, kdy se píše za pomoci brushpenu, tedy štětcového fixu. 

 

Jak můžete nové dovednosti využít?

Až budete příště psát něco ručně, nejenže nebudete mít pocit, že vám ruka upadne, ale navíc bude váš psací projev o něco hezčí a jistě i reprezentativnější než doposud. A představte si, jak nadšení budou ostatní, až při oslavách uvidí krásně nadepsané jmenovky na dárcích nebo ručně psaná přáníčka! 
 

Co budete potřebovat?

Dejte si záležet s volbou papíru. Připravte si blok nebo zápisník s pevnějším papírem, tedy ideálně třeba Munken Pure nebo pevným křídovým papíremSkvěle poslouží třeba skicák, protože se nemusíte bát, že byste listy nejak prodřeli nebo zničili a psaní do něj bude příjemnější než na jemný papír. 

Velký výběr skicáků najdete přímo tady.

Dále vám rozhodně nesmí chybět speciální kaligrafické psací potřeby. Pořiďte si ty pro začátečníky, ať se vám píše co nejjednodušeji. Ideálně tedy brushpen, třeba černý.

 

Jak na to?

  • Nejprve se začněte rozepisovat a zkoušet, jak se kaligrafické pero vlastně chová. Kreslete kolečka, čárky, křížky, obloučky, linky, srdíčka a další jednoduché tvary či znaky. 
  • Potom si obyčejnou tužkou předepište slovo, které se chcete naučit. Pro začátek postačí obyčejné „ahoj”. 
  • Základní pravidlo zní: Linku, kterou táhnete směrem nahoru, necháváte tenkou. Linku, kterou táhnete směrem dolů, by měla být silnější než ta tenká – na pero tedy zatlačíte.
  • Umění krasopísma dává velký důraz na úhlednost, takže pište pomalusoustřeďte se a dejte si záležet. 
  • Začněte opravdu jednoduchými základy, ať se naučíte, jak tužku správně držet, jak silně s ní psát nebo v jakém úhlu ji pokládat na papír
  • Nezapomeňte pracovat s rukou – uvolněte zápěstí a pracujte celou paží. Zkoušejte různé tahy, sklony a tlak. 
  • Trénovat můžete i s obyčejnou tužkou. Zopakujte si psací písmo ze základní školy – uvidíte, jak i obyčejné spojování písmenek vám bude dělat ze začátku problémy. 
  • Kaligrafie je hlavně o cviku, takže pokud vám to ze začátku nepůjde, nezoufejte. Přece jenom na ruční psaní už nejsme moc zvyklí, a tak i návrat k němu může být trochu pomalejší.
     

Koho sledovat?

Úplně nejlepší bude, když si nakoukáte pár youtubových videí, abyste viděli, jak s kaligrafickou tužkou pracovat. 

My doporučujeme třeba My little space.

https://www.youtube.com/watch?v=1uTPMxGxlog 

 

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.